Kahvaltı özellikle okula gitmek için sabah erkenden yola çıkan
çocuklar için günün en önemli öğünlerinden biri. Ancak ebeveynlerin
işe yetişme telaşı, çocukların erken kalkamaması gibi sorunlar
öğrencilerin kahvaltı yapmadan okula gitmesine neden olabiliyor.
Kahvaltı etmeden derse giren bir öğrencilerde algılama düşüklüğü,
konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlar yaşanıyor. Anadolu Sağlık
Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Nefrolojisi Uzmanı
Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı öğrencilerde doğru beslenmenin
önemini anlattı.
Çocukların kahvaltı etmeden okula gönderilmemesi, sağlıklı beslenme
açısından büyük önem taşıyor. Ebeveynlerin işe çocuğun servise
yetişme telaşı, açlık hissetmeme, sabah erken kalkma problemi
çocukların kahvaltıyı atlama nedenleri arasında yer alıyor.
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda uyuklama, algılama ve
öğrenme zorluğu, konsantrasyon bozukluğu, gerginlik gibi kan şekeri
düşüklüğünün yol açtığı belirtiler gözlenebiliyor. Bunlar çocuğun dersi
anlama, izleme ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkiliyor. Bunun yanı
sıra gergin olan çocuk arkadaşlık ilişkilerinde de sıkıntı yaşıyor. Günün
ilk öğününü atlayan çocuğun ayrıca ders aralarında kantine koşma ve
kalorisi yüksek ancak besin değeri düşük gıdaları fazla tüketmesi
şişmanlık, diş çürükleri gibi hastalıklara da zemin hazırlıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk
Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, okul çağı
çocuklarının beslenme düzeninde kahvaltının yeri ve önemi
konusunda şunları söyledi:
“Okula giden çocuklar gün içinde üç ana (sabah, öğlen, akşam) ve üç
ara (kuşluk, ikindi, akşam yemeği sonrası) öğün almalı. Öğünlerde süt/
süt ürünü, et- yumurta, tahıl, ve meyve -sebze grubundan besinler
dengeli olarak çocuğa verilmeli . Bir gün içinde ekmek- tahıl
grubundan altı porsiyon, süt ve süt ürünlerinden iki porsiyon, et-
yumurta grubundan iki porsiyon, meyve- sebze grubundan da en az
beş porsiyon tüketmeleri sağlanmalı. Okulda yemek çıkmıyor ise
çocuğun kantinden poğaça, açma, çikolata, gofret gibi hazır gıdalar
alması ve alışması sakıncalı.
Hatalı beslenme alışkanlıkları edinen çocuklarda kansızlık, kemik
zayıflığı, yetersiz beslenme, şişmanlık, diş çürükleri gibi hastalıklar
gelişebilir. Bunu önlemek için çocukla besinlerin yararları konusunda
konuşulmalı, sağlıklı yiyecekleri nasıl seçeceği konusunda bilgi
vermeli. Okul kantininden ara sıra peynirli tost, simit, ayran, taze
meyve suyu, meyve alabileceği ancak diğer gıdaları neden
tüketmemesi gerektiği açıklanmalı. Evde çocuk için uygun ana ve ara
öğünler çocuğun istekleri de dikkate alınarak hazırlanıp okula
gönderilebilir. Sokaktan satın alınan gıdaların hazırlanma, saklanma ve
sunulma kaliteleri standart değil. Bu besinlerin mikrop ya da toksin
içerme olasılıkları da yüksek. Bu tip gıdalar tüketen çocuklarda besin
zehirlenmeleri görülebilir.”
Örnek kahvaltı menüsü:
Kahvaltıda süt, tahıl, yumurta ya da peynir ve meyve tüketilmesi
gerekiyor. Bu besinler çocuklara farklı şekillerde sunularak yemeleri
kolaylaştırılabilir. Peynirli tost, domates ve süt, tahıl - kuru meyve - süt
karışımı (corn flakes), meyveli yoğurt, pekmez ya da bal ya da reçelli
ekmek ile süt, yumurta – peynir sürülmüş ekmek ve meyve suyu
kahvaltıda tercih edilebilir.
Çocuğun beslenme çantasında mutlaka süt/ süt ürünü, et- yumurta,
tahıl, ve meyve- sebze bulunmalı. Süt grubundan kutu süt, ayran,
yoğurt seçilebilir. Et grubu besinler oda ısısında saklanması güç olan
besinlerdir. Haşlanmış- ızgara tavuk, kıymalı börek, ton balıklı ya da
yumurtalı sandviç tercih edilebilir. Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş
gıdalar tüketilmemeli. Tahıl ürünü olarak ekmek, kek, börek seçilebilir.
Meyve, taze meyve suyu ya da süt ürünü ara öğün olarak da
tüketilebilir. Yeterli su içmesini sağlamak için beslenme çantasında
termos içinde su da bulundurulması önem taşıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder