Einstein'ın gazetecilere dil çıkarmasıEinstein'ın fizik alanındaki çalışmaları modern bilimi büyük ölçüde etkiledi. Kendisi özellikle zaman ve uzay için düzenlenmiş bağlılık İzafiyet Teorisi ile tanındı.
Bu teori üç bölüme ayrılır:
Newton mekaniğinin yasalarını değiştiren ve kütle ile enerjinin eşdeğerli olduğunu öne süren Özel Görecelik (1905);
Eğrisel ve sonlu olarak düşünülen dört boyutlu bir evrene ait çekim teorisini veren Genel Görecelik (1916);
Elektro-manyetizma ve yerçekimini aynı alanda birleştiren daha geniş kapsamlı teori denemeleri.
İlk iki teorinin geçerliliği atom fiziği ve astronomi alanında yapılan deneylerle çok başarılı bir biçimde sınanmıştır; çağdaş fiziğin temel taşları arasında yer alırlar. Einstein'ın atom ile ilgili olarak: "Ben atomu iyi bir şey için keşfettim,ama insanlar atomla birbirlerini öldürüyorlar." demiştir. Ayrıca birçok kişinin ilgisini çeken "Neden Sosyalizm?" adlı yazısı Monthly Review adlı aylık dergisinin, ilk sayısının, ilk yazısıdır.
Alfred Bernhard Nobel, İsveçli kimyager ve mühendis, dinamit’in mucidi. Nitrogliserin’i patlayıcı madde olarak kullanma yöntemlerini araştırdı. 1863 tarihinde Stockholm’de az miktarda nitrogliserin yapmaya başladı. Birkaç ay sonra araştırmaların neticesinde bir patlama ile laboratuvar yıkıldı. Çalışmalarına ara vermeyen Alfred Nobel 1865′te yeni bir fabrika kurdu, bir süre sonra ikinci fabrikasını da açtı. 1864 yılında araştırmalarının neticesini aldı ve dinamit barutunu icat etti. Araştırmalarına devam eden Nobel, 1877′de Balistit adını verdiği yeni bir tür barut buldu. 1879′da, Paris yakınlarındaki Servan’da bir laboratuvar kuran Alfred Bernard Nobel, buradaki çalışmaları esnasında dumansız barut ismini verdiği ve eşit miktarlarda nitrogliserinle nitroselüloz karışımından oluşan, itici barutu buldu.
Birkaç yıl sonra kordit isimli patlayıcı madde konusunda İngiliz devletine karşı dava açtı, fakat davayı kaybetti. Bu dönemde Fransa’ya karşı kurulan bir ittifakta İtalya ile işbirliği yapan Nobel, aleyhindeki kampanyalar sonucunda Paris’i terk ederek İtalya’nın San Remo şehrine yerleşti, laboratuvarını da oraya taşıdı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder