Kahvaltı özellikle okula gitmek için sabah erkenden yola çıkan 
çocuklar için günün en önemli öğünlerinden biri. Ancak ebeveynlerin 
işe yetişme telaşı, çocukların erken kalkamaması gibi sorunlar 
öğrencilerin kahvaltı yapmadan okula gitmesine neden olabiliyor. 
Kahvaltı etmeden derse giren bir öğrencilerde algılama düşüklüğü, 
konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlar yaşanıyor. Anadolu Sağlık 
Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Nefrolojisi Uzmanı 
Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı öğrencilerde doğru beslenmenin 
önemini anlattı. 
Çocukların kahvaltı etmeden okula gönderilmemesi, sağlıklı beslenme 
açısından büyük önem taşıyor. Ebeveynlerin işe çocuğun servise 
yetişme telaşı, açlık hissetmeme, sabah erken kalkma problemi 
çocukların kahvaltıyı atlama nedenleri arasında yer alıyor. 
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda uyuklama, algılama ve 
öğrenme zorluğu, konsantrasyon bozukluğu, gerginlik gibi kan şekeri 
düşüklüğünün yol açtığı belirtiler gözlenebiliyor. Bunlar çocuğun dersi 
anlama, izleme ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkiliyor. Bunun yanı 
sıra gergin olan çocuk arkadaşlık ilişkilerinde de sıkıntı yaşıyor. Günün 
ilk öğününü atlayan çocuğun ayrıca ders aralarında kantine koşma ve 
kalorisi yüksek ancak besin değeri düşük gıdaları fazla tüketmesi 
şişmanlık, diş çürükleri gibi hastalıklara da zemin hazırlıyor. 
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk 
Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, okul çağı 
çocuklarının beslenme düzeninde kahvaltının yeri ve önemi 
konusunda şunları söyledi: 
“Okula giden çocuklar gün içinde üç ana (sabah, öğlen, akşam) ve üç 
ara (kuşluk, ikindi, akşam yemeği sonrası) öğün almalı. Öğünlerde süt/ 
süt ürünü, et- yumurta, tahıl, ve meyve -sebze grubundan besinler 
dengeli olarak çocuğa verilmeli . Bir gün içinde ekmek- tahıl 
grubundan altı porsiyon, süt ve süt ürünlerinden iki porsiyon, et- 
yumurta grubundan iki porsiyon, meyve- sebze grubundan da en az 
beş porsiyon tüketmeleri sağlanmalı. Okulda yemek çıkmıyor ise 
çocuğun kantinden poğaça, açma, çikolata, gofret gibi hazır gıdalar 
alması ve alışması sakıncalı. 
Hatalı beslenme alışkanlıkları edinen çocuklarda kansızlık, kemik 
zayıflığı, yetersiz beslenme, şişmanlık, diş çürükleri gibi hastalıklar 
gelişebilir. Bunu önlemek için çocukla besinlerin yararları konusunda 
konuşulmalı, sağlıklı yiyecekleri nasıl seçeceği konusunda bilgi 
vermeli. Okul kantininden ara sıra peynirli tost, simit, ayran, taze 
meyve suyu, meyve alabileceği ancak diğer gıdaları neden 
tüketmemesi gerektiği açıklanmalı. Evde çocuk için uygun ana ve ara 
öğünler çocuğun istekleri de dikkate alınarak hazırlanıp okula 
gönderilebilir. Sokaktan satın alınan gıdaların hazırlanma, saklanma ve 
sunulma kaliteleri standart değil. Bu besinlerin mikrop ya da toksin 
içerme olasılıkları da yüksek. Bu tip gıdalar tüketen çocuklarda besin 
zehirlenmeleri görülebilir.” 
Örnek kahvaltı menüsü: 
Kahvaltıda süt, tahıl, yumurta ya da peynir ve meyve tüketilmesi 
gerekiyor. Bu besinler çocuklara farklı şekillerde sunularak yemeleri 
kolaylaştırılabilir. Peynirli tost, domates ve süt, tahıl - kuru meyve - süt 
karışımı (corn flakes), meyveli yoğurt, pekmez ya da bal ya da reçelli 
ekmek ile süt, yumurta – peynir sürülmüş ekmek ve meyve suyu 
kahvaltıda tercih edilebilir. 
Çocuğun beslenme çantasında mutlaka süt/ süt ürünü, et- yumurta, 
tahıl, ve meyve- sebze bulunmalı. Süt grubundan kutu süt, ayran, 
yoğurt seçilebilir. Et grubu besinler oda ısısında saklanması güç olan 
besinlerdir. Haşlanmış- ızgara tavuk, kıymalı börek, ton balıklı ya da 
yumurtalı sandviç tercih edilebilir. Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş 
gıdalar tüketilmemeli. Tahıl ürünü olarak ekmek, kek, börek seçilebilir. 
Meyve, taze meyve suyu ya da süt ürünü ara öğün olarak da 
tüketilebilir. Yeterli su içmesini sağlamak için beslenme çantasında 
termos içinde su da bulundurulması önem taşıyor.








Hiç yorum yok:
Yorum Gönder