dünyanın yedi harikası
 felsefe dünyası
 ünlü ressamlar ve resimleri
 icatlar ve keşifler
 Namık Kemal hürriyet kasidesi
 Mevlana ve Mesnevi

HANGİ MESLEKLER ÇALIŞANLARI HASTA EDİYOR..?

Örneğin öğretmenlerde ayakta fazla durmaktan kaynaklanan varis, çok konuşmak yüzünden de faranjit hastalıkları sıkça görülüyor. Gazeteci ve bankacılarda ise hareketsiz oturmak ve iş stresinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına daha fazla rastlamak mümkün. Uzmanlar, bilgisayar başında uzun saatler geçiren bankacı, gazeteci ve reklamcılar gibi meslek gruplarında gözle ilgili kusurların arttığına dikkat çekiyor.
Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluermeslek gruplarına göre oluşabilecek hastalıklara karşı çalışanları uyarıyor. Mutluer ile hangi meslek grubunda hangi hastalıklarındaha sık görüldüğü, hastalıkların verdiği belirtileri, hastalıklarayakalanmamak için yapılması ve yapılmaması gerekenlerikonuştuk. İşte Mutluer'in konuyla ilgili görüşleri... Stres hemen hemen her sektörü etkiliyor: Hayatımızın ortalama üçte birini geçirdiğimiz iş yeri, psikolojimizi büyük oranda etkiliyor.
İş hayatındaki rekabetin artması, çalışma saatleri, sorumluluk fazlalığı, hatasız çalışmaya çabalamak her sektörde strese neden oluyor. Aşırı stres ise zamanla kalp krizi, ülser, depresyon, tansiyon, şeker gibi birçok hastalığı harekete geçiriyor. İş stresinin başlıca belirtileri ise yapılan hataların artması, sigara içme eğiliminin olması, uyku bozukluğu, öfke hali, güvensizlik, sağlığa karşı aşırı duyarlıolmak olarak biliniyor. Bugün dünyada çalışanların yüzde 25' ini ele geçiren stresin etkisini azaltabilmek için yapılması gerekenler ise oldukça basit.
İşte iş stresini azaltmak için tüyolar:
* Altından kalkamayacağınız işlerin sorumluluğunu almayın
* Hedeflerinizi belirleyin ve plan yapın.
* Problemlerinizle yüz yüze gelmeye çalışın.
* Sahip olduklarınızın farkında olun.
* Değiştiremeyeceğiniz şeylerde ısrar etmeyin
* Dinlenmek için zaman ayırın.
* Başkalarına güvenin, gerektiğinde sorumluluklarınızı devredin.
Öğretmen hastalığı: Varis ve faranjit
Öğretmenlerin sürekli ayakta konuşmak durumunda kaldığını hatırlatan Dr. Barış Mutluer, öğrencilerin dikkatini kaybetmemek için sınıf içerisinde dolaşmaları sebebiyle, en çok ses ve göğüs problemleri, ortopedik rahatsızlıklar ve varis gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını söylüyor. Ses telleriyle ilgili sorunların önüne geçmek için ilk adım olarak sigaranın bırakılması ve sigara içilen yerlerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Dr. Mutluer önerilerine şöyle devam ediyor: "Günde en az 2,5 litre su içilmesi gerekiyor. Ayrıca ses tellerinde kurumaya yol açan mentollü nefes açıcı, şeker ve pastillerden, kurumayla birlikte ses tellerinde salgı artışına neden olan kafeinli, baharatlı ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı." Toplumda öğretmen hastalığı olarak da anılan varisin devamlı ayakta durmaktan veya hareketsiz oturmaktan meydana geldiğini söyleyen Mutluer, hem varis hem de toplardamarın pıhtılaşmasını önlemek için ise müzik ile ritm tutar gibi ayakların hareket ettirilmesini öneriyor.
Ofis hayatı hasta ediyor
Ofis ortamında hep aynı pozisyonda, hareketsiz ve yoğun stres altında olan, düzensiz beslenen ofis çalışanlarında birçoksağlık sorunu görülüyor. Mutluer, bu hastalıkların kas ve tendon gibi yumuşak dokularda zorlanma ve incinme, karpel tünel sendromu, tenisçi dirseği, boyun ve bel fıtığı, kireçlenme ve omurga eğrilikleri olduğunu söylüyor. Ofis ortamında meydana gelen rahatsızlıkları önlemek için, ara sıra ofisi havalandırmak, en azından ofis içerisinde hareket etmek, dik oturmak gibi küçük önlemler alınmasını öneriyor Mutluer...
Gazetecilerin kalbi yoruluyor
Yoğun stres, düzensiz çalışma saatleri ve düzensiz beslenme nedeniyle gazetecilerde sıklıkla kalp rahatsızlıkları, ritm bozuklukları, yüksek kolesterol ve yeme bozuklukları görüldüğünü söyleyen Mutluer, sürekli yoğun bir tempo içinde çalışan ve yemek yemeye fazla zaman ayıramayan gazeteciler arasında yeme problemlerine de rastlandığını belirtiyor. Sağlıksız ve düzensiz yemek alışkanlığının yanı sıra işlerindeki stres nedeniyle gazetecilerde kalp rahatsızlıklarının görülme olasılığının yükseldiğini söyleyen Mutluer, bu sebeplerden dolayı, sağlık sorunları yaşanmaması için düzenli ve sağlıklı beslenme ile stresten olabildiğince uzak durmak gerektiğini söylüyor.
Grafiker ve bankacıların göz ve bilekleri tehlikede
Sürekli ekrana bakan ve klavye kullanan bankacı, borsacı ve grafikerlerde en sık göz ve bilek rahatsızlıkları görülüyor. Görme bozukluklarının belirtileri arasında gözlerde kızarıklık, yanma, batma, sulanma, yorgunluk hissi, odaklanma güçlüğü, çift ve bulanık görme, baş ağrısı, boyun ve omuz ağrıları sayılabiliyor. Göz rahatsızlıklarına karşı önlem alabilmek için gözlerin sık sık bilinçli olarak kırpılarak nemlendirilmesi gerektiğini söyleyen Mutluer, "Ekrana çok fazla yaklaşılmamalı, büyük font ve puntolar kullanılmalı..." diyerek uyarıyor çalışanları. "Bilgisayarda gün boyu yazı yazmak ya da veri girişi yapmak el bileğinde karpel tünel sendromuna da neden oluyor."diyen Mutluer, karpel tünel sendromundan korunmak için de her saat başı ara verip ellere ve bileklere egzersiz yapılması ve masa ile sandalyenin yüksekliklerinin duruşa uygunolarak ayarlanması gerektiğini söylüyor.


alıntıdır..

Hiç yorum yok: