1.”ARKANI DÖN “OYUNU: Konu tekrarı yapmak için çok etkili bir oyundur.
Öğretmen örneğin yirmi kişilik bir sınıf için yirmi adet not kağıdına birer tane soru yazar.Sıra ile ikişer öğrenci arkası dönük olarak tahtaya çıkarak öğretmenin okuduğu sorunun cevabını bulmaya çalışır.Parmağını ilk kaldıran öğrenci cevap vermeye hak kazanır.Cevap doğru ise bir adım ileri gider.Diğer öğrenci elenir yerine oturur.
Cevap yanlış ise kendisi oturur.Arkadaşı öne gider.
Yirmi kişilik sınıfta ilk turda on kişi elenmiş, on kişi tahtanın önünde arkası dönük olarak dizilmiştir.İkinci tur başlar.İkişer ikişer yine öğrenciler elenirler ve yerlerine otururlar.En sonunda öğrencilerden biri tahtada kalır.oyunu kazanmıştır.Bu ana kadar sürekli “ ARKANI DÖN “ diye sınıfı uyaran öğretmen son öğrenciye “ÖNÜNÜ DÖN” der.Birinci öğrenciye ödülünü verir.
Öğrenciler de hep bir ağızdan bağırırlar.”BİR DAHA OYNAYALIM.”
2.”ÖNE ÇIKSIN “OYUNU: Konu anlatıldıktan sonra pekiştirmek için oynanır.
Örneğin sagu , ağıt, mersiye , koşuk, güzelleme ve gazel konusu işlendi.Altı öğrenci tahtaya çıkarılır.Her biri bir tür olur. Kendi özelliklerini çok iyi bilirler. Öğretmen komut vermeye başlar. “ 11’li hece ölçüsü ile yazılanlar öne çıksın.’ Öğrencilerden kimisi doğru kimisi hatalı davranır.Öğrenciler birbirlerini uyarırken zevkli anlar yaşanır.”Sen gazelsin ne işin var önde” gibi uyarılar yaparlar.Öğretmen komutlara devam eder.” Ölüm temasını işleyenler öne çıksın” ya da “ Dörtlükler halinde yazılanlar öne çıksın” gibi.
3.OKUMA VE DİNLEME ETKİNLİĞİ:
Örneğin Öğretmen Kutadgu Bilig’le ilgili sorular çıkarmış ve öğrencilerin eline vermiştir.Asıl konu bölümünü tane tane ve net bir sesle okumaya başlar.Öğrenciler öğretmeni dinlerken bir yandan da soruları cevaplarlar.Yaklaşık on dakikada yirmi soruluk bölüm biter.Öğretmen okumayı keser ve geriye dönüp cevaplar kontrol edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder