Transdermal deri bandı ile korunma nasıl bir yöntem?
Kullanımı çok kolay olan ve sadece deriye yapıştırılarak kullanılabilen bu bandı sadece Göğüs Bölgesi haricinde her yerinize yapıştırabilirsiniz. 4.5 X 4.5 cm ebadındaki bu bant doğum kontrol haplarındaki östrojen ve progesterone hormonlarını yavaş yavaş deri yoluyla vücuda veriyor. 3 hafta boyunca her hafta 1 bant konuyor, 4. hafta bant konmuyor ve o hafta hanımlar adet görüyor. Etkili olabilmesi için bandın deriye iyice yapışması ve 1 hafta hiç ayrılmaması gerekiyor.
Avantajları
Hap almayı unutan veya her gün hap almak istemeyen bayanlar için idealdir,Adeti düzene sokar,Kanama miktarını azaltır,%99 etkilidir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
35 yaş üstü sigara içen bayanlar için ideal değildir,Kalp, karaciğer, yüksek tansiyon gibi sorunları olanlar için önerilmemektir.
Vajen halkası (Nuva Ring) nasıl bir yöntem?
Yumuşak ve esnek silikondan yapılan ve halka şeklinde olan bu ürün de yine östrojen ve progesterone hormonlarını yavaş bir şekilde vajen içine salıyor. Vajen içersinde 3 hafta kalıyor, çıkartılan 4. haftada hanımlar adet görüyor.
Bu yöntem kimlere öneriliyor?
Bu yöntem de hap almayı unutan ve her gün hap kullanmak istemeyen kadınlar için ideal bir çözüm.
İğne ile korunma nasıl bir doğum kontrol yöntemidir?
ABD\'de 1992'den bu yana kullanılan bu yöntem hap almayı unutan kadınlar için ideal bir çözüm. Çünkü sadece 3 ayda bir yapılan, yani yılda dört kez tekrarlanan bu iğne ile doğum kontrol haplarının koruma oranları ile aynı oranda bir doğum kontrolü sağlamak mümkün. Türkiye'de de varolan bu ilacın içeriğinde progesteron hormonu var ve östrojen hormonundan muaf. Bir iğnenin koruması yaklaşık 14 hafta sürüyor, ancak yine de 12 haftada bir bu iğnenin tekrarlanması öneriliyor. % 99 koruyuculuğu olan bu iğne yumurtlamayı baskılayarak etkili oluyor. Bunun yanı sıra rahim ağzındaki sıvı tabakayı kalınlaştırıyor ve embriyonun tutunacağı endometrium dediğimiz rahim içi tabakanın da yapısını değiştiriyor.
İğne ile korunma ne kadar güvenilir bir yöntem?
Koruyuculuğu tüp bağlama yöntemi olan sterilizasyon ameliyatları ile eşdeğer düzeyde. Epilepsi ilaçları kullananlar için ideal bir yöntem çünkü aynı zamanda nöbet eşiğini yükseltiyor. Tansiyon nedeniyle veya pıhtı-felç oluşma riski taşıyanlarda, yani doğum kontrol hapı kullanamayanlarda da ideal bir çözüm getiriyor. 35 yaşın üstünde olup da sigara içen bayanlarda doğum kontrol hapları içerdikleri östrojen hormonu nedeniyle pıhtı-felç riskini yükseltirken, depo-provera\'da böyle bir risk söz konusu değil. Süt emziren anneler için de iyi bir alternatif çünkü süt miktarını arttırıyor. Bebek için herhangi bir yan etki içermiyor. Çalışmalar depo-provera kullananlarda daha az rahim kanseri riski olduğunu ortaya koyuyor.
Bu yöntemin dezavantajı var mıdır?
En sık rastlanan yan etki ilk bir yıl içinde gitgide azalan oranda da olsa düzensiz hafif kanama ve lekelenme yapabilmesi. Bu her iğneden sonra daha azalıyor ve bir süre sonra âdet kanaması dahil hiçbir kanama görülmüyor. Bu endişelenecek bir durum değil, sadece rahimin kanayan iç tabakası bu iğne ile o kadar inceliyor ki, âdetde kanayacak bir doku kalmıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder