dünyanın yedi harikası
 felsefe dünyası
 ünlü ressamlar ve resimleri
 icatlar ve keşifler
 Namık Kemal hürriyet kasidesi
 Mevlana ve Mesnevi

Tarihte Türklerin İlkleri

- Tarihte atı ilk ehlileştiren ve pantolonu kulanan Türklerdir. Çünkü,Türkler savaşçı bir millet olarak atı ilk kullanmışlar ve ata rahat binebilmek için de pantolonu bulmuşlardır .
-Piri reis,1521'de yazdığı "Kitab-ı Bahriye " adlı eserinde ilk defa dünya haritasını çizmiştir. 1528'de 2. haritasını yapmıştır.
-Fatih Sultan Mehmet ,1453'de ilk defa surları yıkacak büyüklükte ve "Şahi" adını verdiği topların planını yaparak Doğu Roma İmparatorluğunu yıkmış, böylece Ortaçağın bitip Yeniçağın başlamasına sebep olmuştur .
-Hazerfen Ahmet çelebi, 1630 yılında ilk defa yaptığı kanatlarla İstanbul Galata kulesinden uçarak boğazı geçmeyi başarmıştır.
-Lagari Hasan Çelebi,1680'de ilk defa roket yaparak Ay'a gitme denemesi yapmıştır.
-Yoğurt ve ayran tamamen Türk buluşudur ve Dünya literatürüne aynı adla geçmiştir.Çünkü Türkler genellikle göçebe yaşamış ve hayvancılıkla uğraşmışlardır ...
-İbn-i Sİna ,M.S. 1010'da (Dairede"Çevre/Çap"oranının sabit bir sayı olduğunu keşfederek )"Pi Sayısı"nı bulmuştur.

Osmanlı döneminde ilk denizaltıyı İbrahim Efendi yapmıştır.
Osmanlı Devleti padişahlarından piyanist olan ilk ve tek patişah V.Murat'tır.
İlk Türk amirali Çaka Bey'dir.
İlk Türk deniz savaşını Çaka Bey yapmıştır.
İlk kumaş fabrikası Lale Devrinde İstanbul'da açıldı.
Suğdak Deniz Seferi ilk denizaşırı seferidir.

osmanlı'da matbaayı ilk açan 1505 senesinde yahudilermiş. matbaanın adı da samuel ibn davidmiş. yani yanlış bilinen bir gerçek var. o da şu: ibrahim müteferrika osmanlı'da matbaayı ilk açan kişi değil; ilk türkçe kitabı basan kişidir.
osmanlı imparatorluğu'nda ilk defa matbaayı ispanya'dan kaçan bir yahudi kurdu. onu osmanlı devleti'nde oturan ermeni, yunanlı ve yahudiler takip etti. fakat sultan ii. beyazıt (1481-1512) basımevinde türkçe ve arapça kitapların basılmasına izin vermedi. zira türkler, semavi kitapların; süslenirlerse, semavi kitap olarak anılamayacağına inanıyorlardı.
ibrahim müteferrika'ya gelecek olursak
ilk arapça kur'an metni 1530 senesinde italya'da venedik şehrinde yayımlandı. elbette bu durum martin luther'in çağına yakın bir zamandı. martin luther: "kuran, isa'nın ve hıristiyanlığın büyüklüğünü tanımaya yardım eder, müslümanların önemini azaltır ve sonunda kötülük ilahının tehlikesinin ortadan kalkmasına sebep olur" diyordu. arapça ve türkçe yazıların basılmasını yasaklayan ferman 18. yüzyıla kadar yürürlükte kaldı. 1727 senesinde aslen macar olan ibrahim müteferrika ve yoldaşı said çelebi'nin çalışmaları ve abdullah efendi'nin fetvası ile meşrulaştırıldı. fakat basılan kitapların içeriği kur'an tefsiri, hadis ve dini ilimlerle ilgili olmayacaktı.
Türk akademik dünyasında profesör unvanını alan ilk kişi olan Hulusi Behçet'in tanımladığı deri rahatsızlığı, 'Behçet Hastalığı' olarak dünya tıp literatürüne geçti. Ağız ve gözde iltihaplanma ve genital bölgede yaraları bulunan üç hasta üzerinde araştırma yapan Behçet, bu şikayetlerin yeni bir hastalığın işareti olduğunu fark eder. Bu konudaki görüşlerini 1937'de 'Dermatologische Wochenschrift'e yazar. Hastalık, 1947 yılında Zürih Tıp Fakültesi'nden Prof. Mischner'in Uluslararası Cenevre Tıp Kongresi'nde yaptığı bir öneriyle 'Morbus Behçet' olarak adlandırılır ve literatüre geçer.

Hiç yorum yok: