Kazlar Niçin V şeklinde Göç Eder?
Göç eden yaban kazlarının havada süzülürken "V" seklinde bir formasyonla uçtuklarını görmüşsünüzdür.Bilim adamları kazların neden bu şekilde uçtuklarını araştırmışlar ve;
1-) "V" seklinde uçulduğunda, uçan her kus, kanat çırptığında arkasındaki kus için, onu kaldıran bir hava akımı yapıyormuş. Böylece "V" şeklinde bir formasyonda uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışları sonuçu ortaya çıkan hava akımını kullanarak uçuş menzillerini % 70 oranında uzatıyorlarmış.Yani tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlarmış..
2-) Bir kaz, "V" grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekiyor. Çünkü diğer kuşların yaptığı hava akımının dışında kalmış oluyor. Bunun sonuçunda, genellikle gruba geri dönüyor ve yoluna bu şekilde devam ediyor.
Google’nin Kelimesinin ve Renklerinin Anlamı
Dünyanın en büyük arama motorlarından bir tanesi olan Google’nin anlamını hiç merak ettiniz mi? İşte size Google’nin ve renklerinin anlamı.
Stanford Üniversitesi’nde öğrenci olan Larry Page ve Sergey Brin tez çalışması olarak bir arama motoru üzerinde yoğunlaşmaya karar verirler. Üzerinde çalıştıkları bu arama motoru diğer arama motorlarına göre daha farklı bir sistemde çalışıyordu. İki arkadaş, insanların internet denen bu geniş bilgi dünyasında aradıklarını daha kolay bula bilmeleri için web sitelerini kategorileme temeline dayana bir proje oluşturuyorlardı. Ellerindeki kısıtlı imkanlarla tez çalışmaları olan bu arama motorunu, elleriyle yaptıkları bir servera yükleyerek çalıştırıyorlar. İlk olarak eğitim gördükleri Stanford Üniversitesi’nin web sayfasında hizmet vermeye başlıyorlar. Daha sonra bu çalışmaları üniversite içerisinde büyük ilgi görüyor. İki arkadaş yaptıkları ve geliştirmeye devam ettikleri bu arama motoruna bir isim bulmaya karar verirler. Sonunda isminin Google olmasını kararlaştırırlar. Google ise Amerikalı bir matematikçi olan Edward Kasner’in 100 sıfırlı bir sayıya verdiği kısaltma ismidir.
Edward Kasner yaptığı matemetik çalışmalarında 100 sıfırlı işlemlerin yazımını kolaylaştırmak için bu sayıya bir kısaltma vermeyi kararlaştırır. Düşünür ama nasıl bir isim bulacağına karar veremez. Daha sonraoldukça küçük olan ve konuşmaya yeni başlayan yeğeni Milton Sirotta’ya elindeki kağıtta yazılı olan rakamı gösterir ve “Bu nedir?” diye sorar. Küçük yeğen ise bakar ve “gogol” der. Daha sonra Edward Kasner bu işlem için bu ismin uygun olduğuna karar verir ve, bu sayısal işleme gogol adını verir. Bu kelime zaman içerisinde okunuşu daga güzel olsun diye “googol” olarak telafuz edilir. Edward Kasner Mathematics and the Imagination isimli bir kitap yayımlar ve kitabında bu deyime yer verir. Matematikle yakından ilişkili olan genç Stanfordlu öğrenciler yeni kurdukları arama motoruna bu terimin okunuşunu koymaya karar veriler. Hatta sitede arama yapıldığında Google kelimesinin “o” harfi 100 sıfırlı rakadaki gibi uzar gider. Böylece Google ismi ortaya çıkmış olur.
Google Lego Server
Peki neden Google logosunda tek renk değilde farklı renkler tercih edildi? İki arkadaş ellerindeki maddi olanaklarla geliştirdikleri ve topladıkları serveri kurmaya başlarlar. Ancak zamanla daha çok insana hizmet vermek için serveri büyütmeye karar verirler. Paraları kalmadığı için kendi olanaklarıyla topladıkları yeni serveri taşıyacak bir kasa alamazlar. Bunun üzerine geçici olarak bir kasa yapmaya karar verirler. Etraftan topladıkları lego parçalarıyla serverlerının kasarını oluştururlar. Resimde oluşturdukları bu ilk serverin görüntüleri yer almaktadır (diğer resimleri için Stanford Üniversitesi Müzesini ziyaret edebilirsiniz).
Daha sonra bu iki arkadaş geliştirdikleri arama motoruyla büyük şirketlere baş vururlar. O zamanlar da dünya üzerinde büyük üne sahip olan Yahoo firmasının kurucusu olan David Filo ile görüşme ayarlarlar. Ancak buradan kendilerine bu çalışmayı geliştirmeleri gerektiği söylenerek geri çevrilirler. Bunun üzerine iki arkadaş başka şirketlerle görüşmeye devam eder. Sun Microsystems’in kurucularından Andy Bechtolsheim bu çalışmayı çok beğenir ve iki arkadaşa bu projeyi hayata geçirmeleri için 100.000 Dolarlık bir çek yazar. Ancak ortada Google diye bir şirket olmadığı için bu parayı uzunca bir zaman alamazlar. Larry Page ve Sergey Brin çevresindekilerin ve ailelerinin yardımlarıyla 1.000.000 dolar toplayarak Google adlı şirketi kurarlar. Böylece dünyanın en büyük arama motoru hayata geçmiş olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder